· Vitamínová „bomba“
Už len množstvo zdraviu prospešných látok, ako sú vitamíny B1, B2, B6, C, E, kyselina listová, niacín, provitamín A, minerálne látky ako je draslík, fosfor, horčík, chróm a železo nás utvrdzujú v tom, že paradajka je vlastne „vitamínová bomba“, ktorá v čerstvom stave obsahuje len malé množstvo tuku (0,3%), sacharidov (1,5-4%), proteínov (0,8%), ale veľké množstvo vody, okolo 91 až 97% svojej hmotnosti. Výživová hodnota jedného plodu je len 21kcal/100g a to vďaka kombinácii chrómu a vody, čím nás dokážu skvelo nasýtiť. Rozpustná vláknina je v paradajkách obsiahnutá najviac v dužine pri jadrovníku, má laxatívny účinok a tiež pomáha znižovať cholesterol v krvi. Charakteristickú chuť paradajkám (Solanum lycopersicum) dodávajú organické kyseliny (jablčná a oxálová), ich množstvo sa počas dozrievania znižuje a obsah cukru sa naopak zvyšuje.
· Preventívne aj liečivé účinky
Vďaka vyššiemu podielu minerálnych solí majú plody zásaditý účinok, teda pomáhajú organizmu pri metabolizme s vylučovaním odpadových látok, účinkujú močopudne a tým pomáhajú obličkám správne fungovať. Aj prečistiť krv môže pomôcť pravidelná konzumácia paradajok.
Charakteristické zafarbenie týchto plodov spôsobuje lykopén (prírodný karotenoid-pigment), je to rastlinný antioxidant, ktorý sa v nich nachádza, má silný účinok a bráni voľným radikálom poškodzovať DNA buniek človeka. V dozretom plode je ho asi 35-75mg/kg. Je takisto aj akýmsi koordinátorom rozmnožovania buniek, ktoré by sa inak delili nekontrolovane. K ďalším blahodarným účinkom pravidelného konzumovania paradajok patrí prevencia pred karcinómom žalúdka, čriev, ústnej dutiny, konečníka či prostaty.
Dôležité sú však aj liečivé účinky na pokožku, ďalej schopnosť čistiť rany a dezinfikovať, dokáže ukľudniť slnkom spálenú pokožku, zjemniť pigmentové škvrny či pehy a vo všeobecnosti osviežuje pokožku. Najzdravšie je konzumovať ich v surovom stave, ale na dosiahnutie uvoľnenia výdatnejšieho množstva lykopénu treba paradajky podusiť na malom množstve oleja.
Prehľad niekoľkých z množstva blahodarných účinkov paradajok:
– Unavené nohy
– Kôrnatenie tepien, ateroskleróza
– Kŕčové žily
– Vysoký krvný tlak
– Vysoká hladina cholesterolu
– Posilnenie imunity
– Detoxikácia organizmu
– Únava
– Zápal močových ciest
– Problémy s trávením
– Spáleniny