Vonku je práve 38°C v tieni a mne sa varí mozog! Nech sa akokoľvek snažím nenapadajú ma žiadne duchaplné slová z ktorých by som vytvorila kreatívne vyzerajúci článok. Tak sem len napíšem zopár tipov na chutné a zdravé drinky, ktoré si viete vyrobiť aj sami doma.
OVOCNÁ LIMČA.
Zbehnete do záhrady, nazbierate ovocie, ktoré vám práve dozrelo na stromoch či kríkoch (broskyne, marhule, jablká, slivky, ríbezle, melón atď) hodíte ich do skleneného džbánu, pridáte k nim aromatické bylinky podľa chuti, trošku to podrvíte a prilejete studenú vodu s ľadom. Voilá, môžete piť! Nebojte sa experimentovať, úplne fantastická je kombinácia uhorka, citrón, medovka a bazalka!
Malý tip: nechajte limonádu lúhovať cez noc, chuť bude výraznejšia.
ĽADOVÁ KÁVA A ČAJ.
Káva vraj dehydruje organizmus no neviem či tomu veriť. Kávu moc nepijem, keď už tak ľadové frappé. Príprava je fakt jednoduchá. Do šejkra alebo ak nemáte šejker tak stačí sklenená fľaša, nasypte instantnú kávu, prihoďte kocky ľadu, dolejte vodu a trochu mlieka (kto má rád s cukrom môže si pridať) pohár zatvorte a poriadne pretrepte. Kávu servírujte zo slamkou vo vysokom pohári.
Ľadový čajje nemenej jednoduchý. Do konvice nasypte čaj (aj máte sáčkový nič sa nedeje, do konvice dajte cca 4 sáčiky na 1 liter vody) dolejte studenou vodou a nechajte niekoľko hodín lúhovať (najlepšie cez noc v chladničke). Ráno čaj vyberiete, precedíte a dochutíte podľa chuti s citrónom a cukrom. Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť môžete urobiť tunning s čerstvým ovocím.
Malý tip: pri popíjaní si môžete prečítať zaujímavý článoček Produkty čajovníka a kávovníka– alebo zaujímavosti pitia čaju a kávy
OVOCNÉ SORBETY A NANUKY.
Milujú ich deti aj dospelí. Že nepoznáte sorbety? Nie je to nič zložité. Základom je ovocná šťava najlepšie z čerstvého ovocia. Ovocnú dreň do sorbetu nedávajte radšej ju použite pri príprave nanukov.
Takže na sorbet si odšťavíme ovocie, najlepšie nejaké čo má vysoký obsah vody ako melón, jablko, šťavnaté hrušky atď, pridáme vychladnutý cukrový sirup (voda+cukor povarené pár minút do rozpustenia cukru) citrónovú šťavu podľa chuti, dáme do uzatváracej nádoby a šup s tým do mrazničky. Každú pol hodinu vyberieme, premiešame a pred podávaním premixujeme ponorným mixérom čím sorbet nadobudne fantastickú krémovú konzistenciu. Jeme s lyžičkou alebo sŕkame zo slamkou z pohára.
Malý tip: do sorbetu pridajte pred mrazením trochu alkoholu, nebudú sa tvoriť veľké kryštály. Na ovocný nanuk môžeme spotrebovať dreň z prípravy sorbetu. Môžeme priliať aj kokosové mlieko, nalejeme do formičiek, zapichneme do nich paličky a dáme mraziť.